Viimased artiklid

26. aprill 2017

Ma ei ole toidument!

“Söögitegemisega saan isegi hakkama, aga pärast köögi koristamine, see on nagu puhka jalga, ma ei viitsi!” Seriaalides pahelisi tüüpe kehas­tanud Lauri Pedaja (30) on käre nagu tšillipipar rolleriga kruusateel.
26. aprill 2017

Sparglite kutsuv kuma

26. aprill 2017

Pahupidi maailm

Tartu vanalinna servas Gildi 3 majas on Pahupidi kohvikus kõik nagu Priit Pärna “Tagurpidi” lasteraamatus: taevas on maas, muru on laes, lambid ja kardinad ja kõik muu on valepidi. Ja ka söögid on teisiti. Söögikoha üks omanikke ja juhataja Agne Astel hoolitseb nende eest, kellel on kõiksugused talumatused.
26. aprill 2017

Hobikokkade toidurevolutsioon

Viimastel aastatel on tuult ja julgust tiibadesse saanud ­mitmed kirglikud kodukokkajad, kelle hobist on välja ­kasvanud pisikesed ettevõtted. Kuidas nende anne köögiseinte vahelt välja paistma on hakanud, uurib Bianka Soe.
26. aprill 2017

Igapäevane sõda

Me kõik oleme näinud, mida lapsed telekast vaatavad. Mingid pahalased ründavad ja arusaamatud tegelased võitlevad nendega. Täpselt sama stsenaarium toimub iga päev ka meie kehas.
26. aprill 2017

Mull-mull-mull-mull, väiksed kalad

Koos kevadega jõuavad kalaturgudele värsked ­laadungid kodumaist kala ja kalamaailma väike­vormide esindajad: räim, kilu, meritint, kiisk ja veel mitmed teised.
26. aprill 2017

Laseme valla oma sisemise koka

Kuidas pärast pikka tööpäeva õhtusöögi valmistamine küll üle elada? Aasta praegusesse hetke sobivad värskus ja lihtsus. Neidsamu oma­dusi ülistavad ka tervislikud valikud, seega serveerime ohtralt aedvilju ja hapraid mahlaseid ürte, head kala ning taist liha. Nii hoiad isud
tasakaalus ja näksimised jäävad justkui iseenesest ära.
26. aprill 2017

Jogurtiga laiamas

Mida rohkem jogurtit kasutad, seda enam tundub, et seda sobib panna absoluutselt iga toidu sisse.
26. aprill 2017

Aasta läbi grilliilm

Kui üldiselt hakkavad inimesed praegu kui karud koopast välja pugema ja grilli nähtavale kohale sikutama, siis perekonnad Kalve ja Tamm ei hooli kalendrist selles suhtes kriipsukestki – nende kodudes grillitakse KOGU AEG, aasta läbi.
26. aprill 2017

Kerge liha + kaste

Tsiuhti! viis lift Oma Maitse toimetuse Tallinnas Swissôteli kaheksandale korrusele The Quarteri restorani. Tsauhti! ununesid argikiirustamised ja üle pika aja saime me kõik koos süüa teha – ainult Tuuli Mathisen pidi mõjuvail põhjusil sellest viietunnisest kokandusõhtust kõrvale jääma. Naiste­väge juhatas The Quarteri peakokk Valentin Tertõtšnõi. Õhtu märksõnadeks olid kerged lihad ja kaste.
26. aprill 2017

Nipid ja nõksud

Tehnikad, võtted, toorained, olulised köögiteadmised – need on toidutegemisel sulle abiks.
26. aprill 2017

Äärmuslik mitteraiskamine

Vanale koerale ei pidavat saama uusi trikke õpetada. Mulle tundub, et uusi harjumusi aga küll.
26. aprill 2017

Kirgi kütab rabarber

26. aprill 2017

Kuum teema – pokē

Nii aasta tagasi hakkas eurooplaste sushi-menüüdesse kibekiiresti ilmuma üks uus kalaroog. Selles on midagi ceviche moodi, aga kala marineeritakse hapude tsitruste asemel mahedas seesamiõlis ja hapukalt soolases sojakastmes, ja midagi sashimi moodi, kuna kala süüakse toorelt.
26. aprill 2017

Toidurahva kalender – Mai

26. aprill 2017

Nurga taga

Ma ei väsi talupoodidest maitseid otsimast. Ja nemad omakorda ei väsi neid pakkumast. Kevadsalatite kuldaväärt lisandid leiame just sealt. Seekord hoidsin turgudest eemale – sest need on aasta-aastalt niigi aina tublimad – ja luusisin mööda nurgataguseid ehk peaasjalikult käisin üksiküritajate poodides. Või muidu huvitavates. Mõnikord on maitsetest põnevamad hoopis poed ise. Kogu krempliga. Aga rohkem ootaks sealtki võimalust osta värskelt hapendatud kurki ja teisi samalaadseid tõmbenumbreid.
26. aprill 2017

Vahvad vidinad

26. aprill 2017

Taimsed ahvatlused

Juurikaid oleme talve jooksul juba söönud küll.Toome nüüd lahke käega kööki häid ­valke ja kehale kergust hoopis erinevate harmooniliselt ­kokkusobivate roheliste aedviljade ja ürtidega.
26. aprill 2017

Ma päevasoojuse põue püüaks

Isegi kui ilmad pole veel iga päev suviselt soojad, leiab aianurgast ikka mõne päikeselaigu, kus mõnuleda. Tassi aga julgelt aiamööbel õue ja ­kutsu naabrid külla!
26. aprill 2017

Lugejate kirjad

26. aprill 2017

Uudised

26. aprill 2017

Laste tellimusel sündinud

Küpsis on kontsentraat. Selline tore hea elu verstapost. Et ­kuidas ikka ­küpsetada see kõikse krõbedam küpsis? Irooniliselt võttes – tõesti esimese maailma mure. Aga Hele-Mai Alamaa ja Eva-Maria Liiv on siin ja praegu selle üle põhjalikult ja pühendunult pead vaevanud.
26. aprill 2017

Mai

27. märts 2017

Meat

Veel aastake tagasi polnud meil liharestorane ette näidata. ­Nüüd saab neid juba ühe käe sõrmedel kokku lugeda. Restoran Meat pakub ­kalli raha eest head liha, aga keskpärast teenindust.
27. märts 2017

Kaks kanapraadi

Kõrbeda pinnaga ja nii isuäratavalt lõhnav ahjukana võib olla kord argine ja lihtne, kord peolaua keskpunkt. ­Kõik sõltub lisanditest. Vaata peale siinsete retseptide ka häid kevadisi praelisandeid.
27. märts 2017

Nipid ja nõksud

Tehnikad, võtted, toorained, olulised köögiteadmised – need on toidutegemisel sulle abiks.
27. märts 2017

Kui kõiges oleksid süüdi kehvad geenid

Viis aastat tagasi olin tugevalt ülekaaluline. ­Perearst soovitas rahulikult võtta, viidates ­geneetikale: “Kui suguvõsas esineb rasvumist, ega siis ei olegi midagi teha.” Egas midagi, kriipsutasin “võta kaalust alla” oma unistuste nimekirjast maha. Mis siin enam pingutada ...
27. märts 2017

Ka eestlased julgevad järjest enam erinevaid maitseid katsetada

Vürtside maailm on pidevas muutuses – kord eelistatakse ja tõstetakse pjedestaalile üht maitseainet, siis jälle teist. Viimase aja trendikamad vürtsid on vaieldamatult kurkum ja kardemon, aga järjest enam osatakse küsida ka uute ja tundmatute vürtside, nagu fenkoliseemnete, järele.
27. märts 2017

Lugejate kirjad